театрална компания момо и радиопиесата плутон - в съвместен проект с българско национално радио - на prix europa 2008 в берлин


В началото на тази година премиерата на редакция „Радиотеатър” на Българско национално радио бе дебютният ни проект в жанра:

- пиесата „Плутон” от Райна Маркова
- под режисурата на Веселин Димов
- с музиката на Тодор Стоянов (Ambient Anarchist), и
- гласа на Теодора Динева – в главната роля.

След извършената наскоро селекция амбициозният експериментален радиопроект бе избран да представи Българско национално радио в категорията Радио Драма на 22-то издание на PRIX EUROPA - най-големия по рода си европейски форум за Радио- и Телевизионни продукции, който се провежда в Берлин.

Форумът е създаден през 1987 година от Европейската културна фондация и Съвета на Европа.

Както всяка година и през 2008-ма фестивалът ще се проведе през октомври, в седмицата от 18 до 25, когато уникална отворена система жури – съставено от всички делегати на форума, заявили желание да участват в гласуването, ще оценяват продукциите в избраната от тях категория. В допълнение, всички презентации и дискусии ще бъдат отворени и за всички останали наблюдатели на събитието.

За да се представят на това най-високо ниво, на форума ще бъдат поканени най-добрите продукции от континента, както и техните създатели, мениджъри и участници.

Акцентът на фестивалната надпревара е да промотира марката “Made in Europe” обхващайки пълния спектър от европейски продукции. Това прави и България, като член на Европейската общност, пълноправен участник в едно събитие с ключово значение за увеличаване на контактите на българската култура с европейските културни събития и процеси.

Вярваме в успешното дебютно представяне на екипа ни и очакваме висока оценка и от журито на PRIX EUROPA 2008 за продукцията ни, с което да продължи да се утвърждава яркото фестивално присъствие на български културни проекти на международни форуми.