ВСИЧКО ТОВА

ВСИЧКО ТОВА
театрален спектакъл - медитация
по миниатюри на Самюел БЕКЕТ

на 25, 26, 28, 29 юни и 2 юли - от 19,00 и 20,30 часа
и през октомври и ноември 2004
Жълтата Къща 
(Място за връщане към себе си)
ул. Хан Омуртаг 26, София

времетраене - 45 минути

Участват
БОГИНЯ Найденова
ДАРИНА Симеонова
МАРИЯ Вихрийска

Режисура
ВЕСЕЛИН Димов

Сценография
ЯНА Вълчева

Музика
АРВО Пьорт



... представлението, което предстои да видиш, уважаеми зрителю, е експеримент в една гранична форма. То е покана за медитация с отворени очи, покана за ратваряне в единствения реално възможен миг - този тук и сега.
Медитация по Бекет? За мен сред драматурзите на ХХ век Бекет е най-задълбоченият, най-съзерцателният, най-близко проникващият до чистото наблюдение и осъзнаване, наричано от източните традиции медитация. С него за първи път в историята на западния театър, екзистенциалните физиологични и психични процеси при човека като дишане, ходене, хранене, очакване, стареене се превръщат в теми, в действащи лица и придобиват театрална плътност, въздействие и сила. Възприемам Бекет като убиец на илюзиите и надеждите. Всичко създадено от него ме изправя в директен контакт с истината за човека, за живота и смъртта му ...

... спектакълът се състои от четири миниатюри:
Първата - ГЛАСОВЕ е въведение към атмосферата на спектакъла с гласовете на три жени и тяхната желана молитва.
Втората - ТЪЙ СТАВА (1965) е една типична за естетиката на Бекет мини-пиеса, разказваща за желаната, но уви трудна среща на три млади жени.
Третата е ДЪХЪТ (1964) Това е интермедия без актьори /на съвременен език бихме я нарекли инсталация/, насочваща вниманието ни към постоянното метафизично взаимодействие между живота и смъртта. Посвещавам реализацията на тази миниатюра на паметта на Ошо.
Четвъртата - СТЪПКИ ТИШИНА е авторска миниатюра на В. Димов по текстове на пиесите "Краят на играта" и "Стъпки". Тя разказва за две взаимоотношения на ръба на времето между майка - дъщеря, за историята на едно отсъствие и за наследството на болката. Посвещавам тази миниатюра на Румен Янкулов, който ми разказа за законите на семейното конфигуриране ...

Веселин Димов

~ ~ ~

Самюел Бекет (1906, Дъблин - 1989, Париж) - ирландски драматург, белетрист, поет и режисьор. Един от безспорните гении в театъра и изкуството на ХХ век.
Автор на романите - "Молой", "Молой умира", "Неназовимо"; пиесите - "В очакване на Годо", "Краят на играта", "Щастливи дни", "Последната лента на Крап" и множество мини-драми, още известни като миниатюрите на Бекет.
Основните теми в неговото творчество са самотата, екзистенциалното страдание на човека, раждането, очакването, смъртта. Бекет е един от авторите достигнали най-дълбоко в разбирането на парадоксалната психология на съвременния човек и абсурда на битието му. Той е експериментатор и новатор в областта на формата - както в романите така и в поезията и драмите си. Режисьор е на почти всички свои пиеси по сцените на Париж, Берлин, Лондон.
Удостоен е с Нобелова награда за литература през 1969 година.